Грешките, които ни пречат да спазваме диетата си

Грешките, които пречат на диетата

Отслабването може да изглежда много трудно. Понякога имате чувството, че правите всичко правилно, но все още не постигате резултати…

Всъщност може да възпрепятствате напредъка си, като следвате някои грешни или остарели съвети. Foodpanda споделя често срещаните грешки, които хората правят, когато са на диета за отслабване.

Прекалено фокусиране върху кантара

Вероятно много често ви се струва, че не отслабвате достатъчно бързо, въпреки че строго се придържате към диетата си. Но числата, които виждате на кантара, са само една мярка за промяна на теглото. Теглото се влияе от няколко неща, включително колебанията на течностите в тялото и това колко храна остава във вашата система.
Всъщност теглото може да варира с до 1,8 кг в рамките на един ден, в зависимост от това колко храна и течност сте консумирали. Също така, повишените нива на естроген и други хормонални промени при жените могат да доведат до по-голямо задържане на вода, което се отразява при теглото според кантара.
Ако числото там не се движи, може да сте загубили мастна маса, но да задържате вода. Така че не се отчайвайте!
Освен това, ако сте тренирали, може да трупате мускули и да губите мазнини. Когато това се случи, дрехите ви могат да започнат да се усещат по-свободни – особено около кръста – въпреки непроменящото се тегло според кантара.
Измерването на талията с рулетка и правенето на месечни снимки на себе си може да разкрие, че всъщност губите мазнини, дори ако килограмите ви са почти същите.

Прием на твърде много или твърде малко калории

За загуба на тегло е необходим калориен дефицит. Това означава, че трябва да изгорите повече калории, отколкото консумирате.

Може да се чувствате така, сякаш не ядете много калории. Но всъщност повечето от нас са склонни да подценяват това, което ядат. Може да консумирате твърде много храни, които са здравословни, но също така и висококалорични, като ядки и сирене. Съобразяването на размерите на порциите е ключово.

От друга страна, намаляването на приема на калории твърде много може да има обратен ефект. Изследвания при много нискокалорични диети, осигуряващи по-малко от 1000 калории на ден, показват, че те могат да доведат до загуба на мускулна маса и значително да забавят метаболизма.

Не тренирате колкото трябва

По време на загуба на тегло неизбежно губите малко мускулна маса, както и мазнини, въпреки че количеството зависи от няколко фактора. Ако изобщо не се упражнявате, докато ограничавате калориите, вероятно ще загубите повече мускулна маса и ще получите намаляване на метаболизма.

А редовното трениране помага да се сведе до минимум количеството чиста маса, което губите, да се увеличи загубата на мазнини и да се предотврати забавянето на метаболизма ви. Колкото по-чиста маса имате, толкова по-лесно е да отслабнете и да поддържате загубата на тегло.

Прекомерното натоварване обаче също може да създаде проблеми.

Проучванията показват, че прекаленото физическо натоварване е неустойчиво в дългосрочен план за повечето хора и може да доведе до стрес. В допълнение, това може да наруши производството на надбъбречни хормони, които регулират стресовата реакция.

Вдигането на тежести и правенето на кардио няколко пъти седмично е устойчива стратегия за поддържане на метаболизма по време на отслабване.

Не вдигате тежести

Изпълняването на тренировки за устойчивост е изключително важно по време на загуба на тегло. Проучванията показват, че вдигането на тежести е една от най-ефективните стратегии за качване на мускулна маса и увеличаване на метаболизма.
Вдигането на тежести също така подобрява цялостния телесен състав и увеличава загубата на мазнини в корема.