Аудио техника – тенденции за 2020 година

Въпреки че лятото на 2020 година се оказа трудно и слабо за много сегменти на бизнеса, то в нишата на аудио системите и оборудването за музикални студиа отчита минимално увеличение. Тук говорим за 1 % ръст в сравнение с продажбите от 2019 год. Причината може би се крие именно във факта, че много хора решиха да се занимават с любимото си музикално хоби, в момент когато имат повече свободно време.

Тази положителна тенденция има изразен възходящ ход и прояви по отношение на определени продукти. Тук най-често влизат домашните музикални аксесоари като аудио слушалки, микрофони, активни тонколони, качествени усилватели на звук. Тук се добавя и промяната на нагласата за търсене на най-евтино решения , като се трансформира в интерес към продукти на утвърдени производители, с дългогодишен опит, иновативни решения, предлагащи добра следгаранционна подръжка и удължени гаранционни срокове, резервни части за продуктите.

Какво търсят потребителите

Доскоро най-търсени китайските алтернативи на познатите марки отстъпват, като роля за това играе по-високата информираност на клиентите, следенето новости по форуми и продуктови ревюта.

Пътят на взимане на решение за покупка на високачествени слушалки например, тръгва от първоначалния избор в електронен специализиран магазин, минава през запознаване с ревюта, консултиране с търговеца, сравнение на цени на европейски пазари, поръчка. Електронните магазини в БГ, работещи в сектора отчитат положителния тренд, като с по-висок фактор доверие могат да се похвалят вносителите на продуктите. Множеството електронни магазини на принципа – всичко на едно място, разчитат на епизодични продажби и не могат да осигурят нивото на обслужване и компетентен съвет, така нужни на клиента при избора му.

Какво е водещо при избора на аудио техника

Добрата аудио техника със стремеж за по дълготрайно запазване на цената с времето.

Покупката на аудио продукти – слушалки, Hi-Fi система или система за домашно кино, не следват логиката при избор на смартфон, например. Докато при мобилните телефони – актуалността на модела, марката или имиджовото внушение имат над 70% тежест при избор на смартфон, при аудио продуктите за индивидуално потребление водещи са по аналитични фактори, следене на международни издания, ревюта, отношение на търговците. Освен това факторът – продължителност на живота на продуктите има пряко отношение – всички сме наясно, че с покупката на най-новия модел смартфон, вече сме изпуснали по-новото му бъдещо издание, което неизменно ще се появи и то още в следващите няколко месеца. При аудиотехниката не е така, покупката на решение има по-дълъг живот и по-продължителен фактор задоволство.

Тенденции в аудио техниката

Но все пак тенденцията за интерес към по – високи технологични решения не подминава и бранша аудио-продукти. Един от примерите е търсенето на високотехнологични решения за безжични тонколони и системи за висококачествен домашен звук, работещи със смартфони, както и на принципа на DLNA технология за стриймване на музика в WLAN и Direct Mode из целия дом.

Интересна тенденция е акцент върхи закупуване на малко по скъпи продукти този тренд се отчита ,както в продуктите за крайни индивидуални клиенти, така и при закупуването на системи за озвучаване за магазини, заведения,офиси. Трендът се налага и заради гъвкавите ценови политики на престижните марки, оптималните решения за монтаж, измеримо по-високи качествени показатели за звук, надеждност, чувствителност на говорители и компоненти.

Вашият коментар