Съвети на брокера за яхти втора ръка

Днес човек постигнал определено ниво на доходи може да си позволи комфортен „дом във водата“. На пазара има много предложения на моторни и ветроходни яхти втора ръка, както и нови такива. Решението за покупка на яхта трябва да бъде много добре обмислено. Преди всичко трябва да се определи за каква цел ще се използва плавателния съд. Помислете каква яхта предпочитате – спортна или за пътешествие; за сам или за семейна разходка. Осен това трябва точно да определите бюджета, който може да заделите за покупката на плавателен съд.

За да направите подходящата за вас покупка е добре да се консултирате със специалист по продажби на нови и яхти втора ръка. От него ще получите помощ за всички въпроси, които ви интересуват.
На пазара се предлагат ветроходни и моторни яхти, както и така наречените хибридни модели, които имат ветроходно съоръжение и двигател. В зависимост от корпуса – основната част на съда, неговия материал, конструкцията, плавателния съд има различни характеристики на движение.

В зависимост от вида на материала, от който са изработени, се различават следните видове яхти – дървени, пластмасови, метални, комбинирани. Според броя на корпусите се разделят на: еднокорпусни, катамарани, тримарани.

Това голямо разнообразие позволява всеки да задоволи своите потребности. Ако вече сте решили да направите своя избор от яхти втора ръка, то е добре да си изясните някои важни нюанси. Най-напред се уверете, че продавачът е собственик, дали яхтата е в ипотека, и ако е, по какъв начин ще бъде решен въпроса с изплащане на залога до подписване на договора за покупко-продажба.

Уточнете къде и кога е произведен плавателния съд, състоянието на оборудването. Намерете висококвалифициран специалист, който да направи преценка на цялостното състояние на яхтата – от корпуса до електронното оборудване. Изяснете редовните технически прегледи на плавателния съд.

Договорът за застраховане е необходимо да се оформи до завършване на сделката. Всички условия за покупката трябва да се отбележат в договора за покупко-продажба. За да се справите в най-изгодния вариант за вас е добре да ползвате услугите на яхт клуб, който предлага яхти втора ръка. Професионалистите от клуба винаги ще ви съдействат за да направите правилния избор из предлаганото от тях разнообразие на яхти втора ръка.

Преди покупката е желателно да имате ясен план за бъдещето на вашата яха. Това включва да изясните няколко важни неща като:
– мястото за престой, когато яхтата няма да се ползва и няма да плавате с нея
– менажиране и поддръжка по време на рейд, необходим ли е стюард или стюардеса на борда
– на кого ще поверите управлението на яхтата, а вие самия имате ли капитанска книжка с право за плаване ва морски съд
– техническо обезпечаване, годишни прегледи, резервни части за яхтата и ремонтни дейности при нужда
– имате ли нужните средства за всичко това и заслужава ли си покупката на яхта или е по-изгодно да вземете под наем

След като сте наясно с всички тези подробности може да се втурнете към покупка на нова или втора ръка яхта. Желаем ви успех.