Как да изберем имот за новия си дом

Една от първите грешки, които се правят е често да се строи върху евтина или дори наследсвена земя без никакви качества. Трябав да сте наясно с процентите, и че е нормално конкретната земя да е на стойност около 20 – 40% от цялата ви къща. Ако разполагате с евтино място е по практично да го продадете и да закупите такова, подходящо за строежа. Важно е да наблюдавате също така, скъпите места докато поскъпнат 2 пъти за няколко години, а евтините поскъпват с близо 20-30%. Тази практика е по целият свят и едва ли такава тенденция може да се пречупи лесно. Добре би било да обсдъдите всички аспекти при покупка на имот с някоя агенция за недвижими имоти. Брокерите имат доста опит и могат да ви дадат точна информация, какво се случва на имотния пазар в момента, какви са тенденциите, ще ви кажат подробности за избрания от вас квартал или район, както и всички особености при строителство на нов дом. Разбира се едно място трябва да ви хареса веднага от пръв поглед, но след това има доста подробности, които са важни преди да закупите каквото й да е било.

Нека да започнем с това, кой е собственикът на земята, и има ли съсобственици и има ли тежести, в нашата страна това е един изключителносложен въпрос. Много измамници успяват да продадат места които дори и не притежават, както и много парцели, които се закупуват с тежести, за които нито един от купувачите дори и не подозират и в последствие не могат да строят абсолютно нищо там. При самият оглед е желателно да разпитате директно продавача за това, както и какви точно документи може да ви представи. Задължително и при покупка на скъп имот е документите за сделката да бъдат проверени от нотариус или адвокат. Той може да зебележи нередности, които да провалят сделката.

Друго важно на което трябав да обърнете внимание е, дали парцелът е урегулиран или поне ще можете да го урегулирате по-лесно. Тъй като докато не го урегулирате, за този парцел ще може да получите само виза и да развивате с архитекта си всякакви идеи и планове, но уви няма как да получите нито едно разрешение за строеж.